1. Home
 2. ICT
 3. Raspberry Pi
 4. Raspberry Pi gebruiksklaar maken en belangrijke informatie noteren
featured-article-image
Skill 6

Raspberry Pi gebruiksklaar maken en belangrijke informatie noteren

We hebben nu de Raspberry Pi voor het eerst opgestart. Je zal een configuratiescherm tegenkomen Je kan hier belangrijke netwerk-instellingen aanpassen, maar ook functies in en uitschakelen.


Benodigdheden

Je hebt een aantal dingen nodig om dit leeronderdeel te kunnen volgen:

–       Een compleet aangesloten Raspberry Pi zoals te lezen valt in leeronderdeel 2

–       Een compleet schoon geïnstalleerde Raspberry Pi, zoals te lezen valt in leeronderdeel 6

Raspberry Pi gebruiksklaar maken en belangrijke informatie noteren

Deze opdracht doe je individueel, of in duo’s, vraag dit aan jouw docent.

In leeronderdeel 2 heb je geleerd hoe de Raspberry Pi aangesloten kan worden op beeldscherm, toetsenbord en internet. Sluit de Raspberry Pi nu weer aan op het beeldscherm, de internetkabel en toetsenbord en muis. Als laatste sluit je de Raspberry Pi aan op de voeding, de Raspberry Pi zal dan aangaan.


 1. Nadat de Raspberry Pi klaar is met installeren krijg configuratiescherm te zien met veel opties. Hier gaan we wat instellingen veranderen. Klik op Next
 2. Stel jouw taal en locatie in.
  Als de Raspberry Pi weer naar Engels is geschoten, kan je hier de taal, locatie en tijdzone (GMT+1) naar Nederland(s) instellen. Klik op Next
 3. Wachtwoord van de Raspberry Pi veranderen
  Typ nu jouw nieuwe wachtwoord Schrijf dit nieuwe wachtwoord op een blad (of een door de docent aangeleverd invul-vel) Klik op Next.
 4. Scherm instellen
  Het kan zijn dat de Raspberry Pi standaard niet jouw hele scherm vult (zwarte randen om jouw scherm) Vink ‘This screen shows a black border around the desktop’ aan als dit zo is en klik op Next.
 5. Optioneel: Raspberry Pi aansluiten op het Wi-Fi netwerk
  Je hebt jouw Raspberry Pi al verbonden aan het bekabeld internet. Maar als jouw docent wil dat je de Raspberry Pi verbindt met het draadloos netwerk moet je in dit scherm verbinden met het draadloos netwerk. Je zal hier het wachtwoord voor moeten invoeren dat je van je docent hebt gekregen. Klik op Next
 6. Software updaten overslaan
  Belangrijk: je hoeft niet de software te updaten, omdat de meest recente versie al op NOOBS staat. Je kan deze stap dus skippen. (Anders is jouw Raspberry Pi eerst 10 minuten bezig met updaten)
 7. Configuratiescherm afsluiten
  Je hebt alle stappen doorlopen. Je moet alleen nog even de Raspberry Pi opnieuw opstarten. Klik op Restart.
 8. De Raspberry Pi zal nu herstarten

 

Raspberry Pi Configuratie programma starten

 1. Raspberry Pi Configuratie programma starten

  Als de Raspberry Pi is herstart kom je op het bureaublad. We gaan nu een aantal dingen nog aanzetten en daarna gaan we nog het IP-adres van de Raspberry Pi opschrijven.Klik op het Raspberry Pi logo in de menubalk en ga naar > voorkeuren > Raspberry Pi Configuratie programma
 2. Camera, SSH en VNC aanzetten
  Klik het tabblad ‘Interfaces’ aan. We gaan nu drie dingen aanzetten. De Camera, SSH (om de Raspberry Pi als NAS te gebruiken) en VNC (om de Raspberry Pi als Remote Desktop te benaderen)Vink alle drie op aan en klik op OK. Jouw Raspberry Pi wil nu herstarten. Klik nog eens op OK en jouw Pi zal herstarten.
 3. IP-adres noteren
  Het IP-adres is het adres waar jouw Mac jouw Raspberry Pi aan kan herkennen in jullie schoolnetwerk. Dit cijfer begint waarschijnlijk met 192.168.Klik op het VNC-icoon rechts bovenin jouw menubalk. Onder ‘Connectivity’ zie je nu jouw IP-adres. Dit is het IP-Adres waarvandaan je jouw Pi kan benaderen. (Voor zowel VNC, SSH als FTP!)
  Omdat we dit getal nodig hebben bij de volgende leeronderdelen schrijf je dit nieuwe wachtwoord op een blad (of een door de docent aangeleverd invul-vel)
Updated on januari 18, 2020

Related Articles