1. Home
 2. Objecten vrijmaken met laagmasker
Ps

Objecten vrijmaken met laagmasker

Photoshop heeft allemaal handige trucjes om makkelijk onderwerpen en objecten vrijstaand te maken. Dit doen we met het snelmasker. Voordeel: het snelmasker kan je achteraf nog verfijnen! Werkt beter dan het gummetje! Je kan het snelmasker ook weer uitschakelen, zonder dat je echt pixels hebt verwijderd! Handig!

Hoe werkt het laagmasker?

Het laagmasker is letterlijk een masker over jouw laag heen. Je kan door te tekenen hiermee in feite hetzelfde doen als gummen, alleen voordeel: je verwijdert pixels niet echt, je maskeert ze alleen maar? Simpelweg weer vullen met wit en dan wordt het weer zichtbaar.

Alles wat zwart in jouw laagmasker is, is transparant

Alles wat wit in jouw laagmasker is, is zichtbaar

Alles wat 50% zwart/wit in jouw laagmasker is, is dus ook 50% zichtbaar (enz)..

Onderwerp selecteren

 1. We gaan de kunstmatige intelligentie van Photoshop gebruiken:
  Klik op  Menubalk > Selecteren Onderwerp
 2. Maak een snelmasker aan voor jouw laag:
  Klik rechtsonder op het snelmasker icoon.
 3. Selecteer de stukjes achtergrond die nog niet door de onderwerp selectie zijn gepakt.
  (1) Menubalk > Selecteren Kleurbereik.
  (2)
  In het kleurbereik dialoogvenster moet je even spelen met de overeenkomst, net zolang dat alle stukjes achtergrond zichtbaar zijn in het dialoogvenster. (wit)
  (3) Klik op oké.
 4. Terwijl je het laagmasker (zwart/wit afbeelding naast de laag) op jouw laag hebt geselecteerd teken je met een zwart penseel over alle stukjes haar die nog niet gemaskeerd zijn.
 5. Nu gaan we het laagmasker nog verfijnen.
  Dubbelklik
  op het laagmasker. In het dialoogvenster kan je nu spelen met de straal, vloeiend, doezelaar, contrast en rand verschuiven. Kijk voor wat het doet het filmpje op ongeveer 4 min
 6. Je bent klaar! Nu kan je altijd nog spelen met het aanpassen van de kleur in de afbeelding, zodat hij beter bij de achtergrond past.
   
Updated on januari 29, 2019