featured-article-image
Id Opdracht 1

Introductie Indesign

Downloads van deze opdracht

In deze opdracht gaan we kennismaken met Indesign. De eerste opdracht die je gaat maken is een briefkaart. We hebben voor jullie een werkblad gemaakt, waarop de skills staan die je deze periode gaat leren. Dit werkblad kun je hierboven downloaden. Je kunt deze pdf naast je werk gebruiken. Als je er even niet uitkomt, kun je klikken op een skill. Je wordt dan naar een video geleid waarin wordt uitgelegd hoe een skill werkt.

Opdracht: De briefkaart

Voor deze opdracht ga je een postkaart maken. Je mag voor deze opdracht zelf een (goede kwaliteit) afbeelding uitkiezen en je mag zelf bepalen wat voor tekst er op de achterkant komt. Gebruik de volgende stappen en de skills op de voorkant om de opdracht te maken.

Stap 1: Een nieuw bestand aanmaken

Open InDesign en druk om “Nieuwe maken” om een nieuw bestand aan te maken. Vul de naam en de maten van het bestand in zoals in de afbeelding hieronder staat beschreven. Druk vervolgens op “Maken”

Stap 2: De voorkant

Op je werkblad zie je nu twee paginas. Het bovenste blad is de voorkant en het onderste blad is de achterkant. Op de voorkant van de kaart gaan we een afbeeld- ing, een gekleurd vlak en een korte tekst.

Gebruik Skill 5 (de video hieronder) om een afbeelding te zoeken voor de voorkant van je kaart. Wat voor afbeelding je op de voorkant zet mag je zelf bepalen. Zoek een afbeelding van je hobby, je favoriete dier of iets anders wat je interessant vindt. Sla de afbeelding op in een map op de server.

 

Gebruik Skill 6 om je een afbeeldingskader te maken en je afbeelding in het kader te plaatsen. Zorg dat de afbeelding de kaart helemaal vult.

Tot slot kun je op de voorkant nog een gekleurd tekstvlak maken. In Skill 4 leer je hoe je een tekstvlak maakt en deze inkleurt.

Stap 3: De achterkant

Op de achterkant van de kaart ga je een kort tekstje en een aantal lijnen plaatsen.

Zoek of verzin een leuke tekst voor achterop de kaart. Gebruik Skill 4 om een tekstvak te maken op de linkerhelft van je kaart en plaats hier de tekst in. Denk goed na over de grootte van je tekst en over het lettertype. Niet ieder lettertype kan je goed lezen als het kleiner wordt afgedrukt. Op www.dafont.com kun je verschillende lettertypes downloaden en installeren. Hier is hoe dat werkt

  1. Ga naar www.dafont.com
  2. Bovenaan de pagina heb je verschillende categorieen voor lettertypes. Kies een categorie die past bij jouw tekst en zoek een lettertype dat jij mooi vindt.
  3. Als je je lettertype hebt gevonden, klik je op de “Download” knop. Er wordt nu een bestand gedownload naar je “Downloads” map op je Mac.
  4. Open je “Downloads” map en klik op het .zip bestand wat je zojuist hebt gedownload. Je hebt nu een mapje met dezelfde naam als je lettertype.
  5. Open het mapje en klik op het bestand in het mapje. Klik daarna op “Installeer lettertype”. Nu het is geinstalleerd, kun je het lettertype gebruiken in InDesign of andere programmas.

In Skill 3 leer je hoe je lijnen en stippellijnen kan maken. Gebruik deze Skill om delijnen in het midden en aan de rechterkant van de kaart. Gebruik de kaart hier bovenaandit blad als voorbeeld.

Als we helemaal klaar zijn, slaan we ons werk op als PDF. Hiervoor kun je Skill 12gebruiken. Sla je PDF op en lever het werk in via Magister.me

Updated on februari 28, 2021

Related Articles