Adobe InDesign is een handig programma waarbij je makkelijk de lay-out van een geprint bestand kan maken, maar dan moeten daar natuurlijk ook plaatjes in!
In dit kerndoel leer je hoe je documenten moet plaatsen op de pagina’s.
Ook leer je:
- Werken met het afbeeldingkader
- Documenten en plaatjes plaatsen
- Koppelingen en koppelingen bijwerken
- Pakket maken (verzamelen van alle bestanden)
Documenten plaatsen
Net zoals in word kan je allerlei afbeelding plaatsen in jouw indesign document, maar je kan ook documenten zoals PDF en word bestanden plaatsen in jouw document!
Uitleg:
- Klik op de Menubalk > Bestand > Plaatsen of CMD + D
- In het plaatsen venster zoek en selecteer je jouw bestand. Dit kan een (photoshop, word, illustrator) PDF of een afbeelding zijn.
- Klik op open.
- Je zal nu zien dat er een kleine versie van het bestand kleeft aan jouw cursor.
- Je kan nu op een leeg stuk in het document klikken. Indesign plaatst nu de volledige grootte van jouw document in jouw document! (heb jij bijv. jouw PDF op A3 gemaakt, dan zal hij dus niet passen in een A4 indesign document!)
Afbeeldingkader
Het afbeeldingkader is één van de belangrijke functies in Adobe indesign. Het afbeeldingkader is een gewoon rechthoek kader waarin een afbeelding zit.
Het is een soort schilderijtje, je kan het kader apart van de afbeelding transformeren, terwijl de afbeelding even groot blijft. Andersom ook: Je kan ook de afbeelding transformen binnenin het kader, het kader blijft nu even groot en zal de afbeelding afsnijden! Handig, zo heb je alle controle.
Uitleg:
- Teken een rechthoek (of ovaal/veelhoek) kader op jouw blad
- Volg de stappen van het vorige kerndoel document plaatsen tot aan stap 4.
- Met de afbeelding nog aan je cursor klevend, klik je op een leeg kader.
Jouw afbeelding zal nu in dat kader worden geplaatst. Jouw kader is nu veranderd in een afbeeldingkader!
- Met het kader nog geselecteerd (het kader moet blauw zijn) sleep aan één van de vierkantjes □______□ om het kader te transformeren. Je zal zien dat de afbeelding niet mee beweegt.
- Ga nu met jouw muis over het binnenkant van het kader, je zal zien dat daar een rondje tevoorschijn komt.
- Klik nu op het rondje. Je ziet nu dat de rand van de afbeelding bruin/oranje wordt. Je transformeert nu de afbeelding! Als je de afbeelding groter maakt dan het blauwe kader snijd je de randen van die afbeelding daar af. Je kan van hieruit ook de afbeelding verplaatsen.
- Ben je klaar? klik nu buiten het oranje en blauwe afbeeldingkader.
Koppelingen bijwerken
Documenten en afbeeldingen die je in indesign plaatst worden gekoppeld aan jouw document. Dit is even nadenken: het betekend dat de bestanden niet worden gekopieerd naar het document, maar alleen maar worden ingelezen.
Super handig om twee redenen:
- Stel: je hebt een illustrator PDF geplaatst en wil nog iets bewerken. Je hoeft deze dan alleen maar opnieuw op te slaan en de koppeling bij te werken. Dit geeft indesign ook aan! Indesign ziet dat het bestand is veranderd, en stelt voor of het bestand moet worden vervangen met de nieuwe versie.
- Het maakt Indesign ook veel sneller, hij kan namelijk de bestanden waziger laten zien dan het echt is. Als je dan de PDF opslaat pakt hij de bestanden op de hoogste resolutie.
Uitleg:
- Klik op de Menubalk > Venster > Koppelingen of CMD + ⬆ SHIFT + D
- Verander nu iets in jouw gekoppelde document van het vorige kerndoel. Bijvoorbeeld in jouw illustrator PDF en sla deze opnieuw op.
- Je zal nu zien dat in het koppeling deelvenster er een gevarendriehoek ⚠️ komt te staan.
- Dubbelklik op deze driehoek om de koppeling bij te werken.
Pakket maken
Stel: je wil jouw indesign project sturen naar een vriend(in). Je stuurt het .indd bestand en op het moment dat jouw vriend(in) het bestand opent missen alle foto’s opeens!
Omdat indesign bestanden dus koppelt, in plaats van op te slaan moet je indesign vertellen de bestanden te verzamelen in een pakketje. Dan weet je zeker dat je al jouw bestanden mee stuurt.
Uitleg:
- Klik op de Menubalk > Bestand > Pakket…
- Je ziet nu het Pakketvenster In principe is alles hierin goed. Klik op Pakket… rechtsonderin.
- Indesign zal aangeven dat het bestaand moet worden opgeslagen.
Klik op opslaan.
- Als je wilt kan je een nieuwe naam en locatie geven aan jouw bestand. Klik op opslaan hier zal jouw pakket-mapje ook terecht komen.
- Klik in de afdrukinstructies op doorgaan.
- Kies nu de plaats waar je jouw pakket-map wil opslaan, je kan alle instellingen zo laten. Klik op pakket rechtsonderin om jouw pakket op te slaan.
- Je bent nu klaar! Op de plek waar je jouw pakket hebt opgeslagen is er nu een nieuwe pakket-map aangemaakt waarin al jouw koppelingen netjes in een map met de naam ‘links’. En:
□ Een .PDF van jouw bestand.
□ Een .INDD projectbestand
□ Een .IDML layout-bestand voor als je jouw indesign bestand op een computer wil openen met een oudere versie van Indesign.