1. Home
  2. Interactief
  3. Web Design
  4. Document en pagina aanmaken
Mu Skill 1

Document en pagina aanmaken

In deze skill leer alles om een website in Muse te starten:

Je leert:

  1. Hoe je een nieuw bestand moet aanmaken.
  2. Hoe je pagina’s moet maken volgens een stramien
  3. Hoe je hulplijnen kan invoegen in jouw document

1 Pagina-aanmaken

Je maakt een nieuw bestand, de standaardinstellingen kun je zo laten staan. Dit formaat is namelijk op de meeste beeldschermen te bekijken.

Je ziet onderaan een witte pagina staan en bovenaan een witte pagina. De pagina bovenaan is je home-pagina van je website. Hier kun je ook de andere pagina’s van je website toevoegen. Voeg in ieder geval 3 pagina’s toe (of meer als je meer pagina’s hebt!). Geef je pagina’s direct een goede naam. (dubbelklik op de naam onder de pa- gina, ‘naamloos…’). De naam die je hier invult komt ook in je menu te staan. Bepaal dus ook of je hoofdletters of kleine letters wilgebruiken!

Rechtermuis-klik op de home-pagina – selecteer ‘nieuwe pagina op hetzelfde niveau’ 

2 Stramien

De pagina onderaan is je ‘stramien’. Dit werkt hetzelfde als bij Indesign! Een stramien is een basispagina. Deze zie je niet op je uiteindelijke site maar hierin kun je dingen zetten die in al je pagina’s te zien zijn. Je moet dan wel zorgen dat je dat aangeeft in je pagina’s! Je kunt zien of er een stramien actief is: onder je pagina (staat tussen haakjes). Je kunt ook verschillende stramien pagina’s maken. Bijvoorbeeld een voor je Home-pagina en een voor de anderepagina’s.

3. Hulplijnen

Dubbelklik op je stramien pagina. Er staan al een aantal blauwe lijnen, deze geven een boven- en een onderbalk aan. Je kunt ze verschuiven. Je kunt hier ook hulplijnen toevoegen. Hetzelfde als bij InDesign, (je trekt een lijn vanuit de liniaal aan de linker- en bovenkant van je pagina).

4.  Maak in je stramien 9 kolommen aan.

Pagina > Pagina-eigenschappen > Vul bij kolommen ‘9’ in (Met kolommen word het makkelijker om tekst/beeld/ knoppen boven- en onderaan de pagina op een lijn te zetten (dus recht onder elkaar). Dit maakt dat je pagina er netter en professioneler uitziet.

Zet in je stramien alle onderdelen die op al jepagina’s terug komen. Denk aan: Menubalk, header (paginabrede afbeelding of balk (kleurvlak) aan de bovenkant van je pagina met bijvoorbeeld een logo), footer (paginabrede balk (kleurvlak) onderaan je pagina), achtergrondkleur etc.

Updated on februari 6, 2019

Related Articles